Mahetaludele jagati tunnustust. Eripreemia oskuslikult kombineeritud looduslähedase tootmisega peretalule.
Sokud üritavad möödujatele mõista anda et nad on eriti atraktiivsed, ja on "meeldivalt" lõhnastatud.
See aeg sügisest kui sokud otsivad karja kus mehetegusid teha. Mõni on õnnelikum kui teine. Paar poissi saavad meie karjas kasulik olla aga jätkub ka teistesse karjadesse minejaid. Küsi kui huvi. Suvevärskus igasse hommikusse. Värske kitsepiimast toorjuust pehmel leival just peenralt korjatud krõmpsuva salatilehe ja mahlase maasikaga, ehteks saialille kroonlehed. Palju pole õnneks vaja. PS.: Juustu saab tellida peremehelt :-) Selle aasta talleralli on algamas. Päeva pealt täpselt alustas meie kitseproua Reta kes tõi ilmale 1 suure sikupoisi. Nüüd võib meile sobilikke sikunimesid T tähega pakkuda kuna isaks Hr. Tillerson. Kitsed saavad poegimisega üldjuhul ise hakkama ja hoolitsevad oma järelkasvu eest järgmised 2 kuud toites neid piimaga ja õpetades elutarkusi kuidas karjas käituda ja mida kõlbab süüa. Peale seda on kitsetalled juba nii tublid , et saavad iseseisvalt hakkama ja piima jagub meile juustutegemiseks.
Kust tulevad postid? Kõigepealt tuleb kitsedel lasta postid ära koorida :-) kahepoolselt kasulik - kitsed saavad vitamiine. Ja nii kuivavad ka kuusepostid kenasti ära. Peremehel jääb ainult oksad ära laasida ja ots teravaks teha. Selleks , et postid ikka mitu aastat vastu peaks, põletas perepoeg otsad lõkkes korralikult süsimustaks. Valmis karjaaia ehituseks!
2014 oli see aasta kui 10 kitsetalle OleMarile kolisid, nüüdseks väärikad kitseprouad toimetavad endiselt ja mitu põlvkonda järeltulijaidki juba piimaandjad. Klientide poolt kiidetud piim, jogurt ja erinevad juustud ning maiused endiselt tootevalikus. 2014 a. Kitsepreilid lumerohkel talvel koos prerahvaga ilma nautimas .
,Juba 4 aastat, sellest 3 Piibumäel, "lööme lahti" koos Uugi talu ja Teearu taluga 2 päeva restorani
Peipsimere Miraaž. Meie pakkusime ikka oma kitsepiimast ja juustust valmistatud head paremat. Kõik kuused ei sobi jõulupuuks tuppa, ning meie kitsed, sikud ja sokud aitavad anda neile lisaväärtust. Kuiva heina vahele on hea midagi rohelist ampsata ning värsked kuused neile maitsevad. Nagu tõunimetuski ütleb Tüüringi metsakits siis puukoor ja võrsed on nende lemmik. Ühtlasi aitab see korras hoida seedimist ja hoiab sooleparasiidid kontrolli all. Kõik mis kuusest alles jääb on "luukere" ja neist saab suveks uued karjaaia postid. Pildil meie peagi 4 a saav sugusokk Hr Tillerson.
Meil siin sirguvad kuused , sellised mõnusalt parajad, et nüüd jõuluajal tuppa tuua, ehted ja küünlad külge ja jõuluootus ongi käes Kõige parem on see, et valima saad ise tulla. Tule üksi või perega ja vali välja just selline mis sinu meelt kõnetab... Kirjuta või helista meile ja tule omale järgi! Kui soovi on saab ka meie kitsesid imetleda ja paitada. PS. Kui tahad kuuske autos transportida siis võta kaasa näiteks vana tekk või lina millesse kuuske keerata, on lihtsam transportida ja loodussäästlikum. Hüdrosoolid e. lilleveedAlustan tasapisi meie imeliste lilleveede/hüdrosoolide tutvustamist!
Esimeseks tahtis saada suursugune ja uhke põdrakanep, suvise päikese, tuule ja vihma toel Vooremaa puhtas looduses sirgunud iludus! Käsitsi hoole ja austusega korjatud ning koheselt imeliseks lilleveeks võlutud! Põdrakanepi lillevesi väärib austust, tal on nahakudesid noorendav ja toniseeriv toime, omab puhastavat toimet, mõjub paistetust alandavalt, peavalusid leevendavalt ning rahvameditsiini põhjal omab see imeline taim ka vähi- ja viljatuse vastast toimet..... Ehk siis igati taastav ja energiat andev lillevesi. Pihusta teda enda ümber nii tihti kui vajad, kasuta ka otse näonahale värskenduse andmiseks! Leia koos temaga oma jõud ja tugevus! Siis kui linnalapsed maale külla tulevad. Camilla 1,5 a ja Reti 6 a . Tundub, et nad meeldivad teineteisele.
Kellel kodust kuusk veel puudu siis 21 ja 22 detsember veelviimane aeg leida oma jõulupuu. Tule leia oma meie talu kuuseistandikust! Leidub kuuski 1-3 meetrini ja vajadusel pikemaidki. Hind sõltumata pikkusest 10€. Oleme teid aitamas juhendamas kl 10 -16 ni, muudel aegadel kokkuleppel. Leia meid meie ravimtaime- ning piimatoodetega juba sel laupäeval, 21. septembril Paunverest klaasikoja õuelt.
Võtame kaasa kõik teadatuntud hea ja veel parema kraami ning ka kitsetalled :) Kohtume Paunvere laadal! Vihmase ilma toit :P Kasuta seda retsepti inspiratsiooniks ning valmista imemaitsev ja toitev pirukas! Vaja läheb: Kate
Alusta põhja valmistamisest. Lahusta pärm vees, kuhu on listaud sõrmeotsaga suhkrut. Lisa õli ja sool. Sega hoogsalt ja lisa järjest jahu, kuni moodustub paks tainas. Sõtku korralikult. Soovi korral võib sõtkumise ajal lisada taignasse veel punet ja pipart. Jäta tainas vähemalt 10ks minutiks seisma pane ahi sooja ja valmista samal ajal kate. Sega või blenderda kõik peale peedi ja balsamico ühtlaseks massiks. Kasuta ka juustupakis olev vedelik ära, vajadusel lisa segule veidikene vett. Peedid lõika kuubikuteks või viiludeks ja sega balsamico kastmega. Lükka tainas ahjuplaadile laiali, seda on kergem teha märgade või õliste kätega. Põhi võiks jääda üsna paks. Määri toorjuustu segu ühtlaselt taignale ning laota peale peedid. Piserda kõige peale üle jäänud peedimahla ja balsamico kastme segu. Küpseta ahju keskosas ~175 kraadi juures umbes tund aega, kuni taigna servad on kuldpruunid ning taignasegu ja peedid on küpsed ja kergelt krõbedad. Kõige maitsvam on pirukas soojana, niiet lase hea maitsta! Kevad algab OleMari talus, kui hakkavad sündima ktsetalled. Sellel nädalavahetusel said talledega maha kolm esimest kitse: Sigrid, Dalia ja Lota. Kokku 8 pisikest ja nunnut mustavalge kirjut kitselast. Ning ikka ja jälle leian end laudast vaatamas, kas nendega ikka kõik korras on, kuigi tean ju et on. Kitseemmed on väga tublid ja hoolitsevad tublisti oma järelkasvu eest.
Meie talu kõige uuem toode. Toorjuust rukkilille õite ja köömnetega. Kes soovib peab küsima. OleMari talu on liige MTÜs Jõgevamaa Maitsed ja olime ühise meeskonnana esindamas häid maitseid Jõgevamaalt Eesti Toidu Peol 30. septembril Lõunakeskuses.
Tahan jagada ühte mõnusat retsepti. Kogus on muidugi meie suurele perele vastav. Aga need on ausalt nii head, et julgemad inimesed sööksid vabalt korraga kõik üksi ära :)
Vaja läheb: 600 g riccotta kohupiima (olemas meie talu tootevalikus) 5 muna suhkrut (4-5 kuhjaga spl, oleneb kui suur magusa armastaja oled) 13 kuhjaga supilusikatäit jahu 2 tl küpsetuspulbrit näpuotsaga soola õli friteerimiseks Vahusta munad suhkruga tihedaks vahuks. Sega munavahu hulka kohupiim, ning seejärel jahu koos küpsetuspulbri ja soolaga. Tainas peab olema üsna paks (selline, et ei vaju kausis laiali). Vajadusel lisa jahu. Kuumuta väikses potis õli. Õli peab olema üsna palju (4-5 cm) ja piisavalt kuum, et tainas hakkab kohe mullitades küpsema. Liiga kuum ei tohiks õli ka olla, siis on oht, et pontšikud jäävad seest tooreks. Tõsta kahe teelusika abil väikesed kuhjakesed õlisse ning küpseta mõlemalt poolt kuldpruuniks. Valmis pontšikud tõsta vahukulbiga õlist välja, nõruta suurem õli ära ning aseta veel kätepaberile nõrguma. Raputa tuhksuhkruga üle ja naudi :) Uut kodu otsivad sellel kevadel ilmavalgust näinud kitsed ja sikud, saadaval ka sokud (suguvõimetuks tehtud isasloomad)
Kitsed ja sokud sobivad suurepäraselt ka maale lemmikloomaks, nad on lastega väga harjunud ja sõbralikud ning uudishimulikud. Huvi korral võta meiega ühendust! Helista numbril 5068586 (peremees Ole) või kirjuta meile facebooki @OleMari talu |
Meist
Oleme paljuliikmeline väiketalu Jõgevamaal endises Palamuse, nüüdses Jõgeva vallas.
Me hoolime loodusest, loomadest ning kõigest meid ümbritsevast. Kaks lapsevanemat, kuus inimlast, palju loomi ja loomalapsi ning mahemaad talu ümbritsemas. See leht on meile, meie sõpradele ja muidu huvilistele niisama uudistamiseks ja ilusate hetkede mäletamiseks. Archives
March 2024
|