Oleme sättinud kitsede poegimise natuke soojemale ajale.
Aprillis mais on oodata jälle tallerallit.
siis saab tulla kitsetalleteraapiasse :-)
Seni kasvatavad prouad kõhtusid.
Oleme sättinud kitsede poegimise natuke soojemale ajale. Aprillis mais on oodata jälle tallerallit. siis saab tulla kitsetalleteraapiasse :-) Seni kasvatavad prouad kõhtusid. Sokud üritavad möödujatele mõista anda et nad on eriti atraktiivsed, ja on "meeldivalt" lõhnastatud.
See aeg sügisest kui sokud otsivad karja kus mehetegusid teha. Mõni on õnnelikum kui teine. Paar poissi saavad meie karjas kasulik olla aga jätkub ka teistesse karjadesse minejaid. Küsi kui huvi. Suvevärskus igasse hommikusse. Värske kitsepiimast toorjuust pehmel leival just peenralt korjatud krõmpsuva salatilehe ja mahlase maasikaga, ehteks saialille kroonlehed. Palju pole õnneks vaja. PS.: Juustu saab tellida peremehelt :-) Selle aasta talleralli on algamas. Päeva pealt täpselt alustas meie kitseproua Reta kes tõi ilmale 1 suure sikupoisi. Nüüd võib meile sobilikke sikunimesid T tähega pakkuda kuna isaks Hr. Tillerson. Kitsed saavad poegimisega üldjuhul ise hakkama ja hoolitsevad oma järelkasvu eest järgmised 2 kuud toites neid piimaga ja õpetades elutarkusi kuidas karjas käituda ja mida kõlbab süüa. Peale seda on kitsetalled juba nii tublid , et saavad iseseisvalt hakkama ja piima jagub meile juustutegemiseks.
Kust tulevad postid? Kõigepealt tuleb kitsedel lasta postid ära koorida :-) kahepoolselt kasulik - kitsed saavad vitamiine. Ja nii kuivavad ka kuusepostid kenasti ära. Peremehel jääb ainult oksad ära laasida ja ots teravaks teha. Selleks , et postid ikka mitu aastat vastu peaks, põletas perepoeg otsad lõkkes korralikult süsimustaks. Valmis karjaaia ehituseks!
2014 oli see aasta kui 10 kitsetalle OleMarile kolisid, nüüdseks väärikad kitseprouad toimetavad endiselt ja mitu põlvkonda järeltulijaidki juba piimaandjad. Klientide poolt kiidetud piim, jogurt ja erinevad juustud ning maiused endiselt tootevalikus. 2014 a. Kitsepreilid lumerohkel talvel koos prerahvaga ilma nautimas .
,Juba 4 aastat, sellest 3 Piibumäel, "lööme lahti" koos Uugi talu ja Teearu taluga 2 päeva restorani
Peipsimere Miraaž. Meie pakkusime ikka oma kitsepiimast ja juustust valmistatud head paremat. Kõik kuused ei sobi jõulupuuks tuppa, ning meie kitsed, sikud ja sokud aitavad anda neile lisaväärtust. Kuiva heina vahele on hea midagi rohelist ampsata ning värsked kuused neile maitsevad. Nagu tõunimetuski ütleb Tüüringi metsakits siis puukoor ja võrsed on nende lemmik. Ühtlasi aitab see korras hoida seedimist ja hoiab sooleparasiidid kontrolli all. Kõik mis kuusest alles jääb on "luukere" ja neist saab suveks uued karjaaia postid. Pildil meie peagi 4 a saav sugusokk Hr Tillerson.
Meil siin sirguvad kuused , sellised mõnusalt parajad, et nüüd jõuluajal tuppa tuua, ehted ja küünlad külge ja jõuluootus ongi käes Kõige parem on see, et valima saad ise tulla. Tule üksi või perega ja vali välja just selline mis sinu meelt kõnetab... Kirjuta või helista meile ja tule omale järgi! Kui soovi on saab ka meie kitsesid imetleda ja paitada. PS. Kui tahad kuuske autos transportida siis võta kaasa näiteks vana tekk või lina millesse kuuske keerata, on lihtsam transportida ja loodussäästlikum. Hüdrosoolid e. lilleveedAlustan tasapisi meie imeliste lilleveede/hüdrosoolide tutvustamist!
Esimeseks tahtis saada suursugune ja uhke põdrakanep, suvise päikese, tuule ja vihma toel Vooremaa puhtas looduses sirgunud iludus! Käsitsi hoole ja austusega korjatud ning koheselt imeliseks lilleveeks võlutud! Põdrakanepi lillevesi väärib austust, tal on nahakudesid noorendav ja toniseeriv toime, omab puhastavat toimet, mõjub paistetust alandavalt, peavalusid leevendavalt ning rahvameditsiini põhjal omab see imeline taim ka vähi- ja viljatuse vastast toimet..... Ehk siis igati taastav ja energiat andev lillevesi. Pihusta teda enda ümber nii tihti kui vajad, kasuta ka otse näonahale värskenduse andmiseks! Leia koos temaga oma jõud ja tugevus! Siis kui linnalapsed maale külla tulevad. Camilla 1,5 a ja Reti 6 a . Tundub, et nad meeldivad teineteisele.
Kellel kodust kuusk veel puudu siis 21 ja 22 detsember veelviimane aeg leida oma jõulupuu. Tule leia oma meie talu kuuseistandikust! Leidub kuuski 1-3 meetrini ja vajadusel pikemaidki. Hind sõltumata pikkusest 10€. Oleme teid aitamas juhendamas kl 10 -16 ni, muudel aegadel kokkuleppel. Leia meid meie ravimtaime- ning piimatoodetega juba sel laupäeval, 21. septembril Paunverest klaasikoja õuelt.
Võtame kaasa kõik teadatuntud hea ja veel parema kraami ning ka kitsetalled :) Kohtume Paunvere laadal! Vihmase ilma toit :P Kasuta seda retsepti inspiratsiooniks ning valmista imemaitsev ja toitev pirukas! Vaja läheb: Kate
Alusta põhja valmistamisest. Lahusta pärm vees, kuhu on listaud sõrmeotsaga suhkrut. Lisa õli ja sool. Sega hoogsalt ja lisa järjest jahu, kuni moodustub paks tainas. Sõtku korralikult. Soovi korral võib sõtkumise ajal lisada taignasse veel punet ja pipart. Jäta tainas vähemalt 10ks minutiks seisma pane ahi sooja ja valmista samal ajal kate. Sega või blenderda kõik peale peedi ja balsamico ühtlaseks massiks. Kasuta ka juustupakis olev vedelik ära, vajadusel lisa segule veidikene vett. Peedid lõika kuubikuteks või viiludeks ja sega balsamico kastmega. Lükka tainas ahjuplaadile laiali, seda on kergem teha märgade või õliste kätega. Põhi võiks jääda üsna paks. Määri toorjuustu segu ühtlaselt taignale ning laota peale peedid. Piserda kõige peale üle jäänud peedimahla ja balsamico kastme segu. Küpseta ahju keskosas ~175 kraadi juures umbes tund aega, kuni taigna servad on kuldpruunid ning taignasegu ja peedid on küpsed ja kergelt krõbedad. Kõige maitsvam on pirukas soojana, niiet lase hea maitsta! Kevad algab OleMari talus, kui hakkavad sündima ktsetalled. Sellel nädalavahetusel said talledega maha kolm esimest kitse: Sigrid, Dalia ja Lota. Kokku 8 pisikest ja nunnut mustavalge kirjut kitselast. Ning ikka ja jälle leian end laudast vaatamas, kas nendega ikka kõik korras on, kuigi tean ju et on. Kitseemmed on väga tublid ja hoolitsevad tublisti oma järelkasvu eest.
Meie talu kõige uuem toode. Toorjuust rukkilille õite ja köömnetega. Kes soovib peab küsima. OleMari talu on liige MTÜs Jõgevamaa Maitsed ja olime ühise meeskonnana esindamas häid maitseid Jõgevamaalt Eesti Toidu Peol 30. septembril Lõunakeskuses.
Tahan jagada ühte mõnusat retsepti. Kogus on muidugi meie suurele perele vastav. Aga need on ausalt nii head, et julgemad inimesed sööksid vabalt korraga kõik üksi ära :)
Vaja läheb: 600 g riccotta kohupiima (olemas meie talu tootevalikus) 5 muna suhkrut (4-5 kuhjaga spl, oleneb kui suur magusa armastaja oled) 13 kuhjaga supilusikatäit jahu 2 tl küpsetuspulbrit näpuotsaga soola õli friteerimiseks Vahusta munad suhkruga tihedaks vahuks. Sega munavahu hulka kohupiim, ning seejärel jahu koos küpsetuspulbri ja soolaga. Tainas peab olema üsna paks (selline, et ei vaju kausis laiali). Vajadusel lisa jahu. Kuumuta väikses potis õli. Õli peab olema üsna palju (4-5 cm) ja piisavalt kuum, et tainas hakkab kohe mullitades küpsema. Liiga kuum ei tohiks õli ka olla, siis on oht, et pontšikud jäävad seest tooreks. Tõsta kahe teelusika abil väikesed kuhjakesed õlisse ning küpseta mõlemalt poolt kuldpruuniks. Valmis pontšikud tõsta vahukulbiga õlist välja, nõruta suurem õli ära ning aseta veel kätepaberile nõrguma. Raputa tuhksuhkruga üle ja naudi :) Uut kodu otsivad sellel kevadel ilmavalgust näinud kitsed ja sikud, saadaval ka sokud (suguvõimetuks tehtud isasloomad)
Kitsed ja sokud sobivad suurepäraselt ka maale lemmikloomaks, nad on lastega väga harjunud ja sõbralikud ning uudishimulikud. Huvi korral võta meiega ühendust! Helista numbril 5068586 (peremees Ole) või kirjuta meile facebooki @OleMari talu Detsembri alguses ilmus Vooremaas Riina Mägi sulest artikkel meie talu kohta. Viimastel nädalatel on kitsekasvatus tavalisest enam Eesti meedia huviorbiidis olnud. Põhjuseks see, et Ida-Virumaale suure kitsefarmi rajanud Martin Repinski maaeluministriks tõusis. Ent kitsi kasvatatakse Jõgevamaalgi. Palamuse vallas Raadivere külas Olemari talus kasvavad näiteks Tüüringi metsakitsed, kelle piimast pererahvas kohapeal juustu teeb.
Ole ja Marika Hütt ostsid endale Raadiverre talukoha juba kaheksateist aastat tagasi ning panid sellele nime oma eesnimede järgi. Et taluhoone oli esialgu elamiskõlbmatu, ei hakatud loomapidamise peale mõtlemagi: selleks oleks pidanud kohapeal elama. Maasikaid sai seevastu kasvatada ka mõned kilomeetrid eemal Luual korteris elades. Ka ravimtaimede kasvatamise ja korjamisega on Olemari talus tegeldud. Nüüdseks on leitud püsiv koostööpartner, kellele ürte müüa. Mõned aastad tagasi hakkas Ole Hütt aga siiski mõtlema loomapidamise peale, sest maad oli talul tublisti rohkem, kui maasika- ja ürdikasvatuseks vaja. Perenaisele mõte eriti ei meeldinud, sest ta mäletas veel liiga hästi vanaema-vanaisa laudas rügamist. Ole aga jonni ei jätnud ning hakkas nuputama, mis loomad tallu soetada. Lehmi ta majapidamisse ei tahtnud, lambapidamine ei tundunud ka otstarbekas. Et Hütid on suured juustusõbrad, küpses plaan kitsi pidama ja kitsepiimast juustu tegema hakata. Lapsed (neid on Hüttidel kuus) olid asjaga päri ja valmis isa aitama ning nii saabusidki kolm ja pool aastat tagasi Olemari tallu kümme Tüüringi metsakitse talle. “Olin ühel koolituspäeval seda tõugu kitsedest kuulnud ja astusin Lõuna-Eestisse sattudes läbi Andri-Peedo talust, kus neid peetakse. Sain kohe aru, et just selliseid kitsi tahan ka endale,” ütles Ole Hütt. “Tüüringi metsakitsed on ilusa välimusega – pruuni- ja valgekirjud. Nende piim on hea maitse ja keskmise rasvasusega: sobib nii joogipiimaks kui ka juustu tegemiseks. Nn kitsemaitset, mida inimesed tavaliselt pelgavad, Tüüringi kitsede piimal polegi.” Kümme kitsetalle ostiski Ole sealtsamast Andri-Peedo talust. Oleks ostnud rohkemgi, aga tõupuhtad talled pole sugugi odavad. Poole aasta pärast osteti Andri-Peedolt ka tubli tõusikk. Praegu on kitsi üheksateist. Neist üheksa on lüpsikitsed, ülejäänud mullused või tänavused talled. Karjas on ka viis sikku. Kitsi lüpsab Ole kaks korda päevas. Parima kitse päevatoodang on kolm ja pool liitrit. Lüpstakse käsitsi “Järgmistel laktatsioonidel peaksid need kitsed, kes praegu lüpsavad, juba rohkem piima andma,” ütles Ole Hütt. Praegu saab ta kitsed käsitsi lüpstud, ent kui kari kasvab, tuleb hakata mõtlema lüpsimasina soetamise peale. Olemari talu kitsede piimast on juustu tehtud alates tänavuse aasta juunikuust. Varem polnud selleks piisavalt piima. Juustutegu käisid Ole ja Marika õppimas möödunud talvel Võrumaal Kolotsi talus. Ehkki seal toodetakse põhiliselt laagerdatud juustu, said Hütid head juhatust ka toorjuustu tegemiseks: neil praegu sellist kohta pole, kus juustul poolteist kuud laagerduda lasta. Ka suuri ja uhkeid tootmisruume pole, ent neid pole nii väikese tootmise juures veel vajagi. Piisab, kui on olemas teavitatud koduköögi staatusega köök ning suur pott. Kõigepealt hakatigi Olemari talus toorjuustu tegema. Naturaalse kõrval on seda pakkuda ka köömne- või lambaläätselisandiga. Toorjuust on maitselt hea, ent selle miinuseks on lühike realiseerimisaeg – ainult kümme päeva. Seepärast hakkas Ole Hütt toorjuustule teist, pikema säilivusajaga toodet kõrvale otsima. Ning jõudis praadimiseks sobiva Küprose päritolu halloumi tüüpi juustuni. Selle tegemise õppis ta ära YouTube’i video järgi. Praejuustule lisab Ole mineraaliderohke Himaalaja soola kristalle (need teevad juustu natuke roosakaks) ning maitseks koduaias kasvanud piparmünti. Kas värsket või kuivatatut, oleneb aastaajast. Praegu küsivadki kliendid Olemari talust kõige rohkem praejuustu, ent ka toorjuustul ja joogipiimal on tahtjaid. Kaup tellitakse ära interneti teel ja Olemari pererahvas toimetab selle soovijaile otse koju. Jõgeva inimesed saavad kauba tavaliselt kätte kolmapäeviti, Tartu inimesed reedeti. Nii mõnigi praegune klient sai Olemari talu kitsejuustu esimest korda proovida septembris peetud Suurel Paunvere Väljanäitusel. Seal olid Hütid väljas kogu perega. Müügileti taga toimetas põhiliselt Ole, tütar Õnne-Riin võttis enda peale degusteerimiseks mõeldud halloumi-palakeste praadimise, poeg Oskar Hendrik pakkus enda keedetud ja purkidesse villitud kitsepiima-koorekommi jne. Arukad loomad “Oskar Hendrik tahtis endale taskuraha teenida ja pakkusime välja, et tehku koorekommi. Olime seda kunagi lehmapiimast teinud, aga sobis ka kitsepiim,” ütles Ole Hütt ja lisas, et laadal katseliselt müüdud koorekomm on nüüd nende püsivas kaubavalikus. Lisaks sellele tehakse soolakat vadakukaramelli, mis ei meeldi küll kõigile, ent mõnedele jälle väga. Praegu elavad kitsed talumaja otsas paiknevas poolkinnises laudaruumis. Seinad on neil ümber, aga uks lahti, sest kits tahab igasuguse ilmaga väljas käia. Tulevikus kavatseb Ole Hütt eraldi laudamaja ning spetsiaalse laagerdusruumiga juustuköögi välja ehitada. Talupidamine on Ole Hütile tegelikult rohkem hobi, põhiametilt on ta Luua metsanduskooli raietööde õpetaja. Marika Hütt on hetkel töötu, ent valmistub tasapisi tulevaks kevadeks, mil kavatseb käivitada kitsepiimal ja ürtidel põhineva kosmeetika (seebid, huulepalsamid, kreemid) tootmise. Nii et kitsed on andnud Hüttide perele rohkesti uusi ideid ja tegutsemislusti. “Tüüringi kitsed on väga arukad ja suhtlemisaltid loomad. Neid võiks ka niisama, mitte kasu pärast pidada,” kinnitas Ole Hütt. Paraku teeb kitsepidajale mõni asi ka muret. Näiteks see, et mõnedes ümberkaudsetes taludes on kombeks suured ketikoerad ööseks lahti lasta. Kuna neil võib murdjainstinkt välja lüüa, on muude olevuste kõrval ohus Olemari talu kitsed. Kaks-kolm nädalat tagasi leidis Ole ühel hommikul, et karjaaed oli maha tõmmatud, elektrikarjus lõhutud ning üks karjamaal olnud sikkudest (kitsed olid laudas) alakehast pureda ning teine muljuda saanud. Puretud loom on nüüdseks juba taevastel karjamaadel ja paraku oli see tõusikk, kes oleks pidanud veel sel sügisel karja paaritama (paaritatud olid ainult mõned kitsed). Nüüd jääb see tegemata ja talled kevadel saamata, mis annab tagasilöögi talu kitsekarja arengule. Lisaks sellele tuleb järgmisel aastal uus tõusikk muretseda. “Jahimehed uurisid mudasse jäänud jälgi ja kinnitasid, et need olid suure koera, mitte hundi omad,” ütles Ole Hütt. “Loodan, et koerapidajad oma loomi enam vabalt jooksma ei lase.” Mis Martin Repinski juhtumisse puutub, siis see on Ole Hüti sõnul negatiivsele varjundile vaatamata pigem positiivselt mõjunud: inimestel on tekkinud suurem huvi kitsepiimatoodete vastu. Ja nad võivad kindlad olla, et kui nad tellivad Olemari talu kitsejuustu, siis on see valminud Olemari talus, mitte Hollandis. RIINA MÄGI, Vooremaa |
Meist
Oleme paljuliikmeline väiketalu Jõgevamaal endises Palamuse, nüüdses Jõgeva vallas.
Me hoolime loodusest, loomadest ning kõigest meid ümbritsevast. Kaks lapsevanemat, kuus inimlast, palju loomi ja loomalapsi ning mahemaad talu ümbritsemas. See leht on meile, meie sõpradele ja muidu huvilistele niisama uudistamiseks ja ilusate hetkede mäletamiseks. Archives
March 2024
|